KPSS DİL SINAVI

 

KAMU PERSONELİ YABANCI DİL BİLGİSİ
SEVİYE TESPİT SINAVI
(İLKBAHAR DÖNEMİ)
İNGİLİZCE
2 MAYIS 2010
A 1
1. – 15. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere
uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.
1. The body loses large amounts of iron when red
blood cells are lost through bleeding, and this
causes a —- of iron.
A) deficiency B) display C) failure
D) supplement E) recurrence
2. With the Soviet Union in decline in 1990, the
United States emerged as the —- superpower.
A) excessive B) accurate C) sole
D) initial E) adequate
3. The economies of most oil-producing nations in
the Middle East rely —- on exporting oil, just as
the economy of the West, particularly that of the
United States, depends on petroleum imports.
A) reluctantly B) prosperously C) brutally
D) previously E) heavily
4. No achievement can please Islamic extremists
more than a break with what they —- as the
Christian West.
A) exclude B) confirm C) abolish
D) view E) establish
5. After World War II, the United States began to —-
Britain’s role as the leading foreign player in
Iranian politics.
A) take over B) hold up
C) put off D) keep out
E) look after
6. More than 50 years ago, six European nations —-
to submit their coal and steel industries to
common management, so that no single country
—- the weapons of war to be used against
another.
A) have agreed / had fabricated
B) agreed / could fabricate
C) had agreed / have fabricated
D) agree / will fabricate
E) may have agreed / had been fabricating
7. North Korea still —- a vast police state that —- a
network of concentration camps spanning the
country.
A) was maintaining / has included
B) had maintained / would include
C) is maintaining / had included
D) maintains / includes
E) maintained / will include
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 2
8. Most anthropologists think man —- South
America around 12,000 years ago, although some
—- it much earlier.
A) has settled / may have put
B) settles / are putting
C) had settled / were putting
D) was settling / had put
E) settled / have put
9. —- some cancers, the best therapy is a
combination —- surgery, radiation, and
chemotherapy.
A) With / through B) About / in
C) For / of D) At / within
E) On / to
10. The modern era of Shakespeare scholarship has
been marked —- an enormous amount of
investigation —- the authorship, text, and
chronology of his plays.
A) from / at B) by / into
C) down / over D) out / of
E) in / for
11. Soil pollution is caused by the presence of toxic
compounds, chemicals, salts, radioactive
materials, or disease-causing agents —- enter the
soil through industrial waste and pesticides.
A) when B) whereby C) just as
D) while E) that
12. The search for new sources of energy is a
continuing one, —- the one provided by the fossil
fuels will eventually run out.
A) since B) so that C) even if
D) unless E) whenever
13. In the Renaissance period, there was a wide
range of classical texts available to humanist
scholars, —- some of these texts had survived
only in fragments or were only available in Greek.
A) so long as B) before C) whether
D) in case E) but
14. China’s art market is growing bigger all the time,
and it is doing —- at the expense of America and
Britain.
A) so B) as well C) as such
D) just in case E) almost
15. In art history, primitivism is a notion crucial to
20th-century art and modern thinking —- a
specific movement or group of artists.
A) in that B) instead of
C) the same as D) rather than
E) whereas
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 3
16. – 20. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış
yerlere uygun düşen sözcük ya da
ifadeyi bulunuz.
People who (16)—- in malaria-infested areas or who
travel to them can take certain (17)—-. They can use
long-lasting insecticide sprays in homes and
outbuildings, place screens (18)—- doors and
windows, use mosquito netting over their beds, and
apply mosquito repellents on their skin. They can
(19)—- wear enough clothing, (20)—- after sundown,
to protect as much of the skin as possible against
mosquito bites.
16.
A) reduce B) live C) discharge
D) expose E) persist
17.
A) precautions B) supplements
C) occurrences D) setbacks
E) levels
18.
A) beyond B) of C) with
D) on E) till
19.
A) either B) more than C) also
D) as such E) as well as
20.
A) similarly B) extraordinarily
C) commonly D) fairly
E) particularly
21. – 25. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış
yerlere uygun düşen sözcük ya da
ifadeyi bulunuz.
(21)—- there are dozens of indigenous languages
spoken throughout South America, this is, with the
(22)—- of Portuguese-speaking Brazil, a Spanishspeaking
continent. However, the Spanish one hears
in South America does not always conform (23)—-
what one has learned in the classroom or heard on a
cassette, and even competent Spanish-speakers find
it takes a bit of getting used to. (24)—- the odd
differences in pronunciation, words from native
languages as well as various European languages
(25)—- the different dialects of South American
Spanish, giving them each their own unique
character.
21.
A) If B) Although C) When
D) Whereas E) Just as
22.
A) exception B) contribution
C) involvement D) partition
E) convention
23.
A) up B) at C) by
D) in E) to
24.
A) In case of B) So far as
C) In addition to D) By means of
E) In accordance with
25.
A) would infiltrate B) had infiltrated
C) infiltrated D) have infiltrated
E) were infiltrating
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 4
26. – 35. sorularda, verilen cümleyi uygun
şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.
26. —-, but they provide a wonderful way to see the
countryside and the wildlife.
A) Hitchhiking is still fairly common in some
European countries
B) There are several ferry services between France
and Britain
C) One of the finest ways to get a taste of life in
Finland is to go boating on a lake
D) Cycling is certainly a most enjoyable way of
seeing parts of central France
E) Trains in Argentina are much less frequent and
efficient than buses
27. —-, even though the number of paintings he
produced wasn’t large.
A) It is true that Leonardo da Vinci lived in Milan
until 1499 when the city was captured by the
French forces
B) Leonardo da Vinci was born in or near the small
town of Vinci, a day’s journey from Florence
C) Leonardo da Vinci’s writings on painting were
first published in 1651 in Paris from his scattered
notes as Treatise on Painting
D) Leonardo da Vinci is one of the very few artists
whose reputation has from his own time onwards
always remained at the highest level
E) When Leonardo da Vinci came to Florence as a
young man, he became the Florentine painter
Verrocchio’s apprentice
28. —- that either depend on those hormones or are
inhibited by them.
A) Hormone therapies raise or lower levels of
certain hormones to limit the growth of cancers
B) In the opinion of most physicians, surgery,
radiation therapy, and chemotherapy play
definite roles in treating tumours
C) Unfortunately, some tumours, such as those in
the stomach, pancreas, or kidney, respond only
partially to radiation therapy
D) Progress in cancer therapy has come with better
combinations of drugs, altered dosages, and
better coordination with radiation therapy
E) Almost everyone who receives chemotherapy or
radiation therapy experiences certain side
effects, such as nausea or vomiting,
29. —-, just as his sister represented female
excellence.
A) Homer’s epic The Iliad, in which the Olympian
gods are portrayed, refers to Apollo as the god
who sends disease with his arrows
B) Apollo was one of the twelve gods of Olympus
and, during the Trojan War, he supported the
Trojans against the Greeks
C) In mythology, Apollo, who was the twin brother of
Artemis, known also as Diana, was considered
to represent masculine physical perfection
D) Among the ancient Greeks, Apollo was
worshipped not only as the god of poetic and
musical inspiration but also as the god of the sun
E) In antiquity, Apollo’s temple at Delphi was often
visited by large crowds because it was a major
centre for prophesies
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 5
30. —- because the Byzantine empire was the
uninterrupted successor of the Roman state.
A) A new period in the history of Western
civilizations began in the seventh century
B) It is impossible to date the beginning of
Byzantine history with any precision
C) The history of Western civilizations is largely a
story of rivalries and interactions
D) In medieval Italy, commerce and cities continued
to flourish due to trade with the East
E) By 650 the Arabs had taken most of the
Byzantine territories, including Jerusalem
31. Our knowledge of the Etruscans is severely
limited —-.
A) that, by the sixth century B.C., the Etruscans had
established a confederation of independent citystates
B) while Etruscan women enjoyed a comparatively
elevated place in society
C) whether the Etruscans shared with the Greeks a
religion based on the worship of gods in human
form
D) just as it appears that Etruscan settlements in
Italy go back to the late Bronze Age
E) since their language, although written in a Greek
alphabet, has not yet been fully deciphered
32. In the late 1920s, many politicians were
cautiously optimistic —-.
A) if the Nazis tried to eliminate the influences of
American popular culture, which they regarded
as an example of cultural degeneracy
B) in case the Nazis, like other authoritarian
governments, had used mass media as an
efficient means of indoctrination and control
C) that the economic troubles and political turmoil,
which had been brought about by World War I,
could easily be overcome
D) just as one powerful influence on the artists and
intellectuals of the time was neither social nor
political, but scientific
E) so that artists might continue to focus on
subjective experiences, multiplicities of meaning,
and personal expression
33. —-, the Vietnam War, which relied on a
disproportionate number of black soldiers,
magnified racial inequality in the United States.
A) When President Johnson began the strategic
bombing of North Vietnam
B) As Martin Luther King, Jr., pointed out in the
1960s
C) Although the South Vietnamese government
resisted efforts at reform
D) Even if the peace talks in Paris between the
United States and North Vietnam failed
E) Since the 1954 Geneva Accords divided Vietnam
into North and South
34. Following World War II, Japan emerged as a
major industrial power because large state
subsidies supported the success of Japanese
firms, —-.
A) if the Japanese government launched a series of
austere economic measures to reduce
unemployment
B) unless the firms themselves concentrated on the
efficiency and technical reliability of their
products
C) even though every Japanese government
regarded the creation of prosperity as a
fundamental patriotic duty
D) while a well-funded programme of technical
education aided research and the development
of new goods
E) whereas Japan, as a fully industrialized country,
not only led the way but also became the most
influential model of success
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 6
35. Galileo observed sunspots, —-.
A) which he sketched and documented as real
irregularities on the surface of the sun
B) since he claimed that the craters of the moon
were the features of its landscape
C) even if, with the support of the Medici family, he
was able to pursue his work on astronomy
D) so long as his ideas on astronomy brought him
into conflict with powerful opponents
E) whether he was already a famous mathematician
at the University of Padua
36. – 40. sorularda, verilen İngilizce cümleye
anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.
36. Kepler believed that everything in creation, from
human souls to the orbits of the planets, had
been created according to mathematical laws.
A) Kepler’in de inandığı gibi, insan ruhu ve gezegenlerin
yörüngeleri de dahil, dünyadaki her şey,
matematik yasalarıyla uyumlu olarak yaratılmıştır.
B) Kepler’in inancına göre, insan ruhu ve gezegenlerin
yörüngeleri dahil her şey, matematik yasalarına
uygun olarak yaratılmıştır.
C) Kepler’e göre, insan ruhu ve gezegenlerin yörüngeleri
de dahil her şey, matematik yasalarıyla
tam bir uyum içinde yaratılmıştır.
D) Kepler, her şeyin, matematik yasalarına uygun
yaratıldığına ve buna, insan ruhu ile gezegenlerin
yörüngelerinin de dahil olduğuna inanıyordu.
E) Kepler, insan ruhundan gezegenlerin yörüngelerine
kadar, yaratılmış olan her şeyin, matematik
yasalarına göre yaratılmış olduğuna inanıyordu.
37. Renaissance humanism played some role in the
growing fascination with the intricate
mechanisms at work in the universe.
A) Karmaşık bir şekilde işleyen mekanizmaların
oluşturduğu evrene hayranlık duyulmasında,
Rönesans hümanizmasının oynadığı rol önemlidir.
B) Evrenin karmaşık mekanizmalardan oluştuğuna
ilişkin düşüncenin giderek gelişmesinde, Rönesans
hümanizmasının oynadığı rol hayranlık vericidir.
C) Rönesans hümanizması, evreni oluşturan karmaşık
mekanizmaların işleyişine duyulan hayranlıkta
önemli rol oynamıştır.
D) Rönesans hümanizması, evrende işleyen karmaşık
mekanizmalara ilişkin giderek artan hayranlıkta
biraz rol oynamıştır.
E) Evrende karmaşık mekanizmaların işleyişine ilişkin
duyulan hayranlığın artmasında, Rönesans
hümanizmasının oynadığı rol oldukça önemlidir.
38. Music in Western Europe in the fifteenth and
sixteenth centuries reached such a high point of
development that, like painting and sculpture, it
constituted one of the most brilliant aspects of
the era.
A) Batı Avrupa’da müzik, on beşinci ve on altıncı
yüzyıllarda yüksek bir gelişme noktasına ulaşmış
olup, resim ve heykelin yanı sıra, döneminin parlak
bir yönünü ortaya koymuştur.
B) On beşinci ve on altıncı yüzyıllarda Batı Avrupa’
da müzik, öylesine yüksek bir gelişme noktasına
ulaştı ki, resim ve heykel gibi, dönemin en parlak
yönlerinden birini oluşturmuştur.
C) Müzik, on beşinci ve on altıncı yüzyıllarda, resim
ve heykele benzer yüksek bir gelişme göstermiş
ve döneminin parlak bir yönünü oluşturmuştur.
D) On beşinci ve on altıncı yüzyıllarda Batı Avrupa’
da yüksek bir gelişme gösteren müzik, tıpkı resim
ve heykel gibi, döneminin en parlak yönünü
temsil etmektedir.
E) Müziğin, on beşinci ve on altıncı yüzyıllarda Batı
Avrupa’da yüksek bir gelişme düzeyine ulaşmış
olması, tıpkı resim ve heykel gibi, dönemin çok
parlak bir yönünü ortaya koymaktadır.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 7
39. In the 1960s, organized terrorist tactics became
an important part of political conflict in the Middle
East, Europe, and Latin America.
A) Orta Doğu, Avrupa ve Latin Amerika’daki siyasal
çatışmaların önemli bir yönü olan örgütlü terörist
taktikleri, 1960’larda ortaya çıkmıştır.
B) Örgütlü teröristlere özgü taktikler, 1960’ların Orta
Doğu, Avrupa ve Latin Amerika’sındaki siyasal
çatışmaların önemli bir boyutunu oluşturmuştur.
C) 1960’larda, örgütlü terörist taktikler, Orta Doğu,
Avrupa ve Latin Amerika’da siyasal çatışmanın
önemli bir parçası olmuştur.
D) Örgütlü teröristlerin taktikleri, 1960’larda Orta
Doğu, Avrupa ve Latin Amerika’daki siyasal
mücadelelerde önemli bir yer tutmuştur.
E) Orta Doğu, Avrupa ve Latin Amerika’da 1960’
lardaki siyasal mücadelelerin temelini, önemli
ölçüde, örgütlü teröristlerin kullandığı taktikler
oluşturmuştur.
40. Most historians have argued that the causes and
outcomes of the French Revolution should be
understood in terms of class interests.
A) Çoğu tarihçi, Fransız İhtilali’nin nedenlerinin ve
sonuçlarının, sınıf çıkarları bağlamında anlaşılması
gerektiğini ileri sürmüşlerdir.
B) Hemen hemen tüm tarihçiler, Fransız İhtilali’nin
nedenlerini ve sonuçlarını, sınıf çıkarları ile bağlantılı
olarak anlamak gerektiğini vurgulamışlardır.
C) Pek çok tarihçi, Fransız İhtilali’nin nedenlerinin
ve sonuçlarının anlaşılabilmesi için, sınıf çıkarlarının
esas alınması gerektiğini belirtmiştir.
D) Fransız İhtilali’nin nedenlerini ve sonuçlarını anlayabilmek
için, tarihçilerin çoğu, sınıf çıkarlarını
temel alma gereği duymuştur.
E) Tarihçilerin çoğu, Fransız İhtilali’nin nedenlerini
ve sonuçlarını, sınıf çıkarları bağlamında anlama
gereği duymuştur.
41. – 45. sorularda, verilen Türkçe cümleye
anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.
41. On üç bin yıl kadar önce, buzullar yavaş yavaş
çekilirken, Akdeniz’in doğu ucunda, bataklıklar,
otlaklar ve evcil hayvanlardan oluşan yeni bir
ekolojik alan ortaya çıkmıştır.
A) When glaciers receded over a period of thirteen
thousand years, marshes, grasslands and
domestic animals made up a new ecological
area at the eastern end of the Mediterranean
Sea.
B) It was exactly thirteen thousand years ago that,
as glaciers began to slowly disappear, there
emerged at the eastern end of the
Mediterranean Sea a new ecological area, which
consisted of marshes, arable lands, and
domesticated animals.
C) As glaciers slowly disappeared thirteen thousand
years ago, the eastern end of the Mediterranean
Sea turned into a new ecological area that
accommodated marshes, arable lands, and
domestic animals.
D) As glaciers began to recede slowly, the eastern
end of the Mediterranean Sea witnessed, about
thirteen thousand years ago, the development of
a new ecological area of marshes, grasslands
and domesticated animals.
E) About thirteen thousand years ago, when
glaciers slowly receded, a new ecological area of
marshes, grasslands and domestic animals
emerged at the eastern end of the
Mediterranean Sea.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 8
42. 1870’lerden itibaren, pazar, mal ve nüfuz arayışı,
Avrupalı sanayileşmiş ülkelerin emperyalist yayılışını
körüklemiş ve sonuçta onları çoğu kez birbirleriyle
karşı karşıya getirmiştir.
A) From the 1870s on, search for markets, goods,
and influence fuelled the imperial expansion of
the European industrialized countries and,
consequently, often put them at odds with each
other.
B) During the decades following the 1870s, the
imperial expansion of the European
industrialized countries was mainly characterized
through search for markets, goods, and
influence, which frequently led these countries
into hostilities.
C) As of 1870, the industrialized countries of
Europe got into a search for markets, goods, and
influence and were, therefore, involved in
imperial expansion that made them hostile to
each other.
D) The imperial expansion of the European
industrialized countries gained much momentum
after the 1870s as they were in search of
markets, goods, and influence and,
consequently, acted most aggressively against
each other.
E) Search by the European industrialized countries
in the 1870s for markets, goods, and influence
led to imperial expansion and brought them into
serious hostilities.
43. Pek çok başka insan gibi, 1920’lerde ve 1930’larda
romancılar, şairler ve oyun yazarları, I. Dünya
Savaşı’nın insanlık dışı koşullarından ve zaferin,
vaatlerini yerine getirememesinden düş kırıklığına
uğramışlardır.
A) It was because of the unbearable conditions of
World War I that, in the 1920s and 1930s,
novelists, poets, and dramatists as well as many
other people felt disillusioned and did not believe
that victory would fulfil its promises.
B) Like many other people, novelists, poets and
dramatists in the 1920s and 1930s were
disillusioned by the inhuman conditions of World
War I and by the failure of victory to fulfil its
promises.
C) In the 1920s and 1930s, not only novelists, poets
and dramatists, but also many other people were
so disillusioned by the harsh facts of World War I
that, for them, the promises of victory could not
be fulfilled.
D) Besides the inhuman circumstances of World
War I, the failure of victory to fulfil its promises
made novelists, poets, dramatists and many
other people in the 1920s and 1930s extremely
disillusioned.
E) The brute circumstances of World War I and the
failure of victory to fulfil its promises made
novelists, poets, dramatists and various other
people feel very disillusioned in the 1920s and
1930s.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 9
44. Dadaist sanatçılar, eserlerinin anlamsız ve gayriciddi
olduğunu iddia etmişlerdir, ancak eleştirmenler,
farklı düşünüyor ve onların eserlerini bilinçaltının
ifadeleri olarak görüyorlardı.
A) Upon dadaist artists’ claim that their works were
devoid of any meaning or serious purpose, critics
objected and asserted that dadaist works
essentially represented the subconscious.
B) Although, for dadaist artists, their works had no
meaning or serious purpose, critics differed from
them and claimed that dadaist works
represented the subconscious.
C) Despite the fact that dadaist artists regarded
their works as meaningless and playful, critics
had a completely different view and argued that
dadaist works were actually concerned with the
subconscious.
D) Dadaist artists claimed that their works were
meaningless and playful, but critics thought
otherwise and regarded their works as
expressions of the subconscious.
E) Contrary to the dadaist artists’ claim that in their
works there was no meaning or serious purpose,
critics maintained that dadaist works were all
expressions of the subconscious.
45. Tüm zamanların en büyük düşünürlerinden biri
kabul edilen Einstein, yirminci yüzyılın başlarında,
bizzat geleneksel fiziğin temellerini sorgulamaya
başlamıştır.
A) In the early years of the twentieth century,
Einstein, who had begun to question traditional
physics and its fundamentals, was regarded as
the greatest intellect of his time.
B) Einstein, who has long been considered to be
one of the great thinkers of our age, was
seriously concerned with traditional physics,
which he began to question in the early years of
the twentieth century.
C) It was at the beginning of the twentieth century
that Einstein, commonly regarded as a great
intellect of his time, began to ask questions
about the fundamentals of traditional physics.
D) As one of the greatest scientists of all time,
Einstein began in the early years of the twentieth
century to be concerned with the fundamentals
of traditional physics.
E) Recognized as one of the greatest intellects of
all time, Einstein began to question the very
foundations of traditional physics early in the
twentieth century.
46. – 51. sorularda, boş bırakılan yere, parçada
anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek
cümleyi bulunuz.
46. One of the causes of World War II was the failure
to create lasting, binding standards for peace and
security in Europe in particular and in the world
at large. Diplomats spent the 1920s, trying to
restore such standards. Some put their faith in
the legal and moral authority of the League of
Nations. —- Throughout the decade, a number of
leading European statesmen tried to reach a set
of agreements that would stabilize the peace and
prevent rearmament.
A) Despite the good faith of many statesmen
involved, none of these agreements carried any
real weight.
B) Economic conditions in Europe were another
important cause of renewed conflict.
C) Others saw disarmament as the most promising
means of guaranteeing peace.
D) Politicians feared international relations would be
undermined by the growing imbalance of power
in Europe.
E) Moreover, the economic depression of the 1930s
contributed in several ways to the coming of the
war.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 10
47. Youth culture in America in the 1950s and 1960s
owed much to the hybrid musical style known as
“rock and roll.” During the 1930s and 1940s, the
synthesis of music produced by whites and
African Americans in the American South found
its way into northern cities. Indeed, from the
1950s onwards, black rhythm and blues
musicians and white Southern performers found
much wider audiences through the use of new
technology, such as electric guitars, better
equipment for studio recording, and wide-band
radio stations in large cities. The blend of styles
and sounds and the cultural daring of white
teenagers came to create rock and roll. —-
A) This new music was exciting, sometimes
aggressive, but full of energy and with great
appeal for young listeners.
B) Much of the new “mass culture” of the 1960s
depended on the spending habits and desires of
the new generation.
C) The postwar desire to break with the past
created further impetus for change in every
sense, including politics.
D) In the 1950s, governments rather than markets
determined how consumer goods would be
distributed.
E) By the mid-1950s portable radios were being
sold in the United States and Europe.
48. —- Like the French Revolution, they brought
down not only a regime, but an empire. Like the
French Revolution, they gave way to violence.
And again like the French Revolution, they had
sweeping international consequences. These
revolutions and the fall of the Soviet Union
marked the end of the Cold War, which had
structured international politics and shaped the
everyday lives of millions of people since the end
of World War II.
A) The Iron Curtain had established one of the most
rigid borders in European history.
B) The Eastern European revolutions of 1989 and
the subsequent collapse of the Soviet Union
were a revolutionary turning point.
C) The collapse of the Soviet Union opened up both
Russia and its former imperial dominions.
D) In the 1970s and 1980s, the Eastern European
nations faced serious financial difficulties.
E) The Czechs staged demonstrations against
Soviet domination towards the end of 1988.
49. Nineteenth-century liberals had confidence in
science. Not only did science deliver
technological and material progress, but it also
confirmed liberals’ faith in the power of human
reason to uncover and command the laws of
nature. —- Evolutionary theory, psychology and
social sciences all introduced visions of
humanity that were sharply at odds with
conventional liberal wisdom. At the same time,
artists and intellectuals mounted their own revolt
against nineteenth-century conventions. Morals,
manners, institutions, and traditions: all
established values and assumptions were under
question.
A) Geologists have always challenged the Biblical
account of creation.
B) These upheavals in the world of ideas unsettled
older conceptions of individuality.
C) Towards the end of the century, however,
scientific developments defied these
expectations.
D) The scientists of the time held the view that the
world had been formed over millions of years.
E) The implications of Darwin’s writings went far
beyond the domain of the evolutionary sciences.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 11
50. In ancient Egypt most people were poor, living in
crowded conditions in simple mud-brick
dwellings. During the period of prosperity,
however, skilled artisans, such as jewellers,
goldsmiths, and the like, could elevate
themselves and enjoy nicer surroundings. —- The
vast majority of Egyptians, however, were
peasants who, as unskilled labourers, provided
the brute force necessary for agriculture and
construction. Beneath them were slaves, typically
captives from foreign wars rather than native
Egyptians.
A) There can be little doubt that the massive
investment of labour and wealth required to build
the great pyramids put grave strains on Egyptian
society.
B) The pyramids were in fact raised by tens of
thousands of peasant workers, who most
probably participated willingly in the building
projects.
C) Governmental control over the lives of individual
Egyptians was very strict, and the number of
administrative officials employed by the state
was quite high.
D) Potters, weavers, masons, bricklayers, brewers,
merchants, and schoolteachers also enjoyed a
higher standard of living.
E) Gender divisions may have been less clearly
defined among the peasantry than they were
among the elites.
51. In antiquity, Miletus was a centre for speculative
thinking and philosophy. Beginning in the sixth
century B.C., a series of thinkers known as “the
pre-Socratics” raised serious questions about the
relationship between the natural world, the gods,
and men. The most famous of the pre-Socratics
were Thales, Anaximander, and Anaximenes, who
represented the so-called Milesian School. They
seem to have been remarkably familiar with
Babylonian astronomy. —- In other words,
through their observations, they began to
formulate rational theories to explain the physical
universe.
A) The Milesians were very active in Egypt, where
they founded many colonies which became their
main trading outposts.
B) Stimulated by the cosmopolitanism of their city,
they also began to rethink their place in the
human world.
C) Calculating and observing the movements of the
heavens, they sought physical explanations for
what they saw.
D) After the Persian conquest of Anatolia, many of
the Milesian philosophers fled to Sicily and
southern Italy.
E) Miletus had long been a part of the Greek world,
but Babylonian influences also shaped Milesian
culture in important ways.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 12
52. – 57. sorularda, verilen durumda söylenmiş
olabilecek sözü bulunuz.
52. One of the research assistants in your
department has written an abstract for a paper,
which he wishes to submit at an international
conference. He asks you to have a look at it and
advise him. You’ve read the abstract and are
impressed by the originality of the topic. You say
to him:
A) In dealing with this topic, is it your purpose to
provoke the conference participants?
B) As far as I am concerned, the way you present
the topic is rather dull and flat.
C) I wonder why you have decided to choose such
a controversial topic for your paper.
D) I find your topic most unusual, and it will certainly
arouse much interest.
E) The abstract needs to have more clarity although
the topic itself is a common one.
53. At a panel of historians, a controversial issue is
under discussion. One of the historians has
referred to a number of documents as evidence
to defend his point of view. You notice that the
contents of the documents significantly differ
from each other and are mostly irrelevant. So you
intervene by saying to this historian:
A) I don’t think any of us has had the opportunity to
see these documents, which obviously contain
much evidence about the issue under
discussion.
B) The documents you have presented as evidence
throw much light on the issue we have been
discussing.
C) As one can see from the documents you have
presented, you must have carried out a great
deal of careful research on the issue.
D) Like my colleagues here, I have much respect
for the quality of your research and have no
objection to the evidence you have presented
here.
E) I am afraid the evidence you have presented
through these documents is contradictory and
has nothing to do with the issue under
discussion.
54. As a specialist on Middle Eastern affairs, you are
being interviewed by a journalist and are asked
about Western governments’ attitude towards the
Middle East. You think for a while and then state
in general terms:
A) Well, let me see. All I can say is that Western
governments have always treated the Middle
East as a vital strategic centre of gravity because
of its rich oil reserves.
B) I can tell you right away that the West’s needs
for oil have encouraged international
corporations to seek concessions from Middle
Eastern states.
C) Your question involves various issues. However,
let me say this: in the Middle East, processes of
modernization and globalization have produced
an anti-Western attitude.
D) Certainly, the oil boom brought about by the
increasing Western demand in the 1980s and
1990s has ultimately led to fierce competition
among Middle Eastern producer states.
E) It is a fact that Western powers are always
prepared to intervene by force if the stability of
oil production is jeopardized.
55. Your new book on Shakespeare has been much
acclaimed by critics. So you have often been
invited to give talks, but now you feel that these
talks are very tiring and need to be limited. You
discuss this with your wife and say:
A) Because critics have praised my book on
Shakespeare, I have been overwhelmed by a
flood of invitations to give talks, which I indeed
find very thrilling.
B) Since Shakespeare has been my major
academic interest, dear, I am glad that I have
finally written a comprehensive book on him,
which has brought me much popularity.
C) My dear, I would never refrain from giving talks
on Shakespeare although they can be extremely
exhausting and take all my free time.
D) Dear, much has already been written on
Shakespeare, but my recent book, which has
made me famous, is actually the product of long
and painstaking research.
E) The publication of my book on Shakespeare has
put me in the limelight, and I am constantly being
invited to give talks. But I find this exhausting;
so, dear, I’m going to turn down most invitations.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 13
56. A graduate student of yours is doing research on
Napoleon’s imperial aims. You wish to give him a
guideline so that his research might not drift into
other matters about Napoleon. So you say to him:
A) One can suggest that the main moral cause of
Napoleon’s fall as an emperor was his
unmasterable ambition.
B) I think the essence of Napoleon’s imperialism
was to reconstitute Europe as a new Roman
empire, ruled from Paris.
C) Like the Roman emperors, Napoleon erected
triumphal columns and arches to commemorate
his victories.
D) It is true that Napoleon made his brothers and
sisters the monarchs of his newly created
kingdoms.
E) In military terms, Napoleon was a master of welltimed,
well-directed shock attacks on the
battlefield.
57. At a company meeting today, you are expected to
present your report on the new trends in
marketing. However, your little boy is suddenly
taken ill and, therefore, it will be impossible for
you to attend the meeting. So you call the
director and ask him to excuse you, proposing
that you submit the report at the next meeting.
You say:
A) Unfortunately, my little one is not well, and my
apologies for not being able to attend the
meeting. I should be grateful if you could excuse
me, and I can present my marketing report at the
next meeting.
B) I am afraid you will have to excuse me today
since my little one is very ill. As for the report
about marketing, I can present it any time you
wish me to.
C) I am calling you to tell you that I cannot present
my marketing report today at the meeting
because my boy is seriously ill. I can definitely
present the report at the next meeting.
D) Let me tell you right away that I won’t be at the
meeting today because of my boy’s illness. My
report on marketing is ready and can be
presented at the next meeting.
E) Since my little boy is not feeling well, I have
decided not to attend the meeting today.
However, if you agree, I can present the report at
the meeting next week.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 14
58. – 63. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda
parçanın anlam bütünlüğünü bozan
cümleyi bulunuz.
58. (I) British dominance of the slave trade in the late
seventeenth and early eighteenth centuries gave it
decisive economic advantages over other nations.
(II) As one Englishman wrote in 1749, the slave trade
had provided “an inexhaustible fund of wealth to this
nation.” (III) But even apart from the slave trade, the
value of colonial commerce was increasing
dramatically during the eighteenth century. (IV) Like
the Spanish colonies, the French colonies in the New
World were established and administered as direct
crown enterprises. (V) For instance, British foreign
trade increased in value from £10 million in the 1730s
to £40 million in the 1750s.
A) I B) II C) III D) IV E) V
59. (I) Between 1800 and the middle of the twentieth
century, the worldwide population roughly tripled,
rising from 1 to 3 billion. (II) Like past scientific
investigations directed at humankind, genetics has
raised fundamental questions about ethics and
humanity. (III) Between 1960 and 2000, however, the
population doubled again, to 6 billion or more.
(IV) Obviously, improvements in basic standards of
health have contributed to this dramatic increase.
(V) Yet such growth has strained the capacity of
social services, public-health facilities, and urban
infrastructures.
A) I B) II C) III D) IV E) V
60. (I) Cervantes’s masterpiece, the satirical novel Don
Quixote, recounts the adventures of a Spanish
gentleman, Don Quixote of La Mancha. (II) Indeed,
Cervantes was fully aware of the developments of the
novel as a new literary form. (III) In the novel, Don
Quixote is fifty years old and has already become
unbalanced by his constant reading of chivalric epics.
(IV) His mind is filled with all kinds of fantastic
adventures. (V) So, he sets out on a knightly
adventure, imagining windmills to be giants, and
flocks of sheep to be armies of infidels.
A) I B) II C) III D) IV E) V
61. (I) Between 1540 and 1660, Europe was racked by a
combination of religious wars, political rebellions, and
economic crises. (II) Hence, confidence in traditional
structures of social, religious, and political authority
was undermined. (III) The result was fear, scepticism,
and a search for new, more certain foundations on
which to rebuild the social, political, and religious
order of Europe. (IV) However, for artists and
intellectuals, the period proved to be one of the most
creative epochs in the history of Europe. (V) Like
Shakespeare, Rembrandt knew that life’s journey is
full of perils, but his most mature paintings suggest
that these can be mastered with a courageous
awareness of one’s human shortcomings.
A) I B) II C) III D) IV E) V
62. (I) During the Late Bronze Age, trade became an
increasingly important aspect of international
relations. (II) Seaborne trade flourished up and down
the coast of the eastern Mediterranean, allowing
smaller, seaside centres to become powerful
merchant city-states. (III) The great coastal cities of
the eastern Mediterranean became wealthy entrepôts
for the exchange of a bewildering variety of goods.
(IV) Bronze Age Greece was an important and wellintegrated
part of the Mediterranean world. (V) At the
same time, the great states of the region continued to
exploit their control of overland trade routes, relying
more than ever on moving goods to an international
market.
A) I B) II C) III D) IV E) V
63. (I) The Mongols were one of a number of nomadic
peoples inhabiting the steppes of Central Asia.
(II) Although closely connected with various Turkishspeaking
peoples with whom they frequently
intermarried, the Mongols spoke their own distinctive
language and had their own homeland to the north of
the Gobi Desert in present-day Mongolia. (III) In fact,
it was not until the late thirteenth century that
Europeans began to establish direct trading
connections with India, China, and the “Spice
Islands” of the Indonesian archipelago. (IV) Like
many nomadic peoples throughout history, they were
highly accomplished cavalry soldiers and constantly
raided the sedentary peoples to their south. (V) It was
in part to control such raiding from Mongolia that the
Chinese built the famous Great Wall.
A) I B) II C) III D) IV E) V
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 15
64. – 69. sorularda, verilen cümleye anlamca
en yakın olan cümleyi bulunuz.
64. Historians emphasize Byzantine trade and
industry because these provided most of the
surplus wealth that supported the state.
A) There is a general consensus among historians
that the economic importance of trade and
industry in the Byzantine empire cannot be
ignored.
B) According to historians, in the Byzantine empire,
trade and industry played a relatively important
role in the economy.
C) As far as historians are concerned, the economic
prosperity of the Byzantine state depended, to
some extent, on commercial and industrial
activities.
D) It is commonly recognized by historians that the
Byzantine state could not have survived without
the economic contributions of trade and industry.
E) Since the Byzantine state largely depended on
the revenues generated by trade and industry,
historians attach much importance to them.
65. No sooner did Israel declare its independence in
May 1948 than its five neighbouring states
invaded it.
A) As soon as Israel declared its independence in
May 1948, it was invaded by the five countries
bordering it.
B) The invasion of Israel by its five neighbours had
already been decided before its independence
was declared in May 1948.
C) It was in May 1948 that, following its declaration
of independence, Israel faced an invasion by its
five neighbours.
D) When Israel declared its independence in May
1948, its five neighbours decided to invade it.
E) Upon Israel’s declaration of independence in
May 1948, the five states that bordered it jointly
invaded it.
66. The very term “postcolonial” underlines the fact
that colonialism’s legacies have endured in
former colonies even after independence.
A) As can be understood from the term
“postcolonial,” the independence of former
colonies has been undermined by the
continuation of colonial practices.
B) Although former colonies have gained their
independence, it is true that, as the term
“postcolonial” itself indicates, they still feel the
impact of colonialism.
C) What is meant by the term “postcolonial” is that
former colonies, which are now independent,
have failed to preserve their colonial institutions.
D) The fact that former colonies, which have all
gained their independence, have got rid of their
colonial past is indicated by the term
“postcolonial.”
E) Since the independence of former colonies has
enabled them to be aware of their colonial past,
this is best defined by the term “postcolonial.”
67. The global demand for oil increased enormously
during the postwar era and has accelerated since.
A) In the decades following World War II, there was
a dramatic increase in the demand for oil
throughout the world, and this has continued at
an even faster rate.
B) There was a serious increase in the demand for
oil after World War II, and in fact the demand has
never slowed down.
C) The worldwide demand for oil, which has never
stopped, was particularly high in the years
following World War II.
D) Soon after World War II, the demand for oil in the
world was quite high and has seldom fallen.
E) Following World War II, oil became so important
that there was an increasing demand for it, and
today the demand for oil is still very high.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 16
68. Though the Germans were not the most
enthusiastic colonialists, they were still
fascinated by other European powers’ imperial
policies.
A) The imperial policies put into effect by other
European powers exceedingly exasperated the
Germans who were themselves utterly indifferent
to colonialism.
B) The Germans did not cherish a keen interest in
colonialism, but they were immensely interested
in the imperial policies pursued by other
European powers.
C) Since colonialism did not appeal to the Germans,
their interest in the imperial policies of other
European powers was rather superficial.
D) The Germans, for whom colonialism did not
matter much, were fully aware of the imperial
policies that other European powers were
pursuing.
E) While the Germans refused to practise
colonialism, other European powers developed
imperial policies that caught the German
attention.
69. The persistent fears in connection with such
terrorist groups as al Qaeda have to do with the
chemical, biological, and also nuclear weapons
that they might use.
A) The possibility that terrorist groups such as al
Qaeda might resort to chemical, biological and
even nuclear weapons gives rise to continuing
fears.
B) The use by al Qaeda and other terrorist groups
of such weapons as chemical, biological and
also nuclear causes a great deal of widespread
fear.
C) It is just possible that al Qaeda and other similar
terrorist groups might get hold of chemical,
biological and nuclear weapons, and this is the
main reason why they are feared.
D) So long as al Qaeda and other terrorist groups
have the opportunity to have access to chemical,
biological and also nuclear weapons, there can
be no end to the prevailing fears.
E) If terrorist groups, including al Qaeda, come to
possess chemical, biological and nuclear
weapons, this will certainly give rise to much
fear.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 17
70. – 75. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş
bırakılan kısmını tamamlayabilecek ifadeyi bulunuz.
70. John:
– Good morning, Christine. By the way, have you
seen this article on North Korea?
Christine:
– I’ve just come to the office. You know mornings
are always a rush. Tell me what the main
argument is.
John:
– —-
Christine:
– Besides that, there may also be other hidden
reasons such as the provision of nuclear
weapons to international terrorist groups.
A) Let me tell you this: historically, at the end of
World War II, the Soviet Union occupied the
northern part of the Korean peninsula, while the
Americans held the south.
B) You know that, after the loss in 1991 of Soviet
patronage, the isolated North Korean
government faced a very serious economic
disaster, with verified reports of local starvation
in some regions of the country.
C) It emphasizes that the North Korean government
has pursued the development of a nuclear
arsenal not for self-defence, but as a bargaining
chip against Japan and the United States.
D) As you may recall, in June 1950, the communist
North Korean troops attacked across the border
that divided the Korean peninsula and crushed
resistance in the south.
E) Agreed. Yet Japan and the Western states have
always feared that North Korea may be secretly
helping Iran and other rogue states to develop
nuclear weapons.
71. Terence:
– It is a fact that the overseas maritime
explorations in the late fifteenth and early
sixteenth centuries improved our knowledge of
geography tremendously.
Jim:
– Well, we all know it. Why do you bring it up?
Terence:
– —-
Jim:
– Naturally, the same view was held by the
Church and also the crusaders.
A) Ancient geographers divided the earth into five
climatic zones that are still recognized today.
B) Actually, in antiquity, geography owed most of its
development to the Hellenistic astronomer
Eratosthenes.
C) The amazing thing is that, by means of sundials
placed some hundreds of miles apart, the
astronomer Eratosthenes calculated the
circumference of the earth.
D) For the simple reason that the world was
understood differently and wrongly in the Middle
Ages. For instance, medieval geographers
regarded Jerusalem as the centre of the earth.
E) In fact, it was the Hellenistic astronomer and
geographer Eratosthenes that first suggested the
possibility of reaching eastern Asia by sailing
west.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 18
72. George:
– Recently I have been much interested in the
social history of the marketplace in medieval
England, on which I plan to write a book.
Juliet:
– The social history of the marketplace? It is
rather a dull subject, isn’t it?
George:
– —-
Juliet:
– Really? Then I take back what I’ve just said. I’ll
be keenly interested in what you write about it.
A) Well, in a way, yes. In the past and today, the
marketplace was just a site for the buying and
selling of commodities.
B) On the contrary. In fact, the heart of the matter is
that the marketplace served as a place to
socialize and a forum for interaction among
people from all walks of life.
C) At first glance, it would seem that there are many
differences between the marketplaces of the
past and the marketplaces of today.
D) Unfortunately, the stock and commodities
exchanges and malls have none of the spirit of
the traditional marketplace.
E) Exactly. It is hard to define the purpose and goal
of the marketplace not only in England but also
in the rest of Europe.
73. Fred:
– I have been doing some research for a paper on
the emergence of fascism in Italy. There is a
vast amount of material that I have to consult. A
tough job.
Colleague:
– I agree. Not an easy one. You know, like many
European nations, Italy emerged from World
War I at a heavy cost, but surely there were
various causes for the rise of fascism in the
country.
Fred:
– —-
Colleague:
– I am sure, as I gather from what you are saying,
your paper will provide us with a full account of
how Italy turned to fascism.
A) Under Mussolini, the Italian economy was placed
under the management of twenty-two
corporations, each responsible for a major
industrial enterprise.
B) In fact, I will mainly focus on how Italy was
divided into a prosperous industrialized north
and a poor agrarian south.
C) To tell you the truth, World War I had cost Italy
nearly seven hundred thousand lives and over
$15 billion.
D) In my opinion, you are mistaken when you claim
that the Italian fascist movement depended
heavily on Mussolini’s leadership.
E) Undoubtedly. Among them can be mentioned
political corruption, weaknesses of parliamentary
democracy, high inflation, rising unemployment,
and nationwide strikes.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 19
74. Harry:
– Today, at the conference, two professors were
involved in a fierce debate about the Marshall
Plan. They really got on each other’s nerves.
Janet:
– Sorry, dear. I know nothing about the Marshall
Plan. You must first tell me about it.
Harry:
– —-
Janet:
– I see. Since it was certainly to the benefit of
Europe, I can’t understand why the two
professors should quarrel about it.
A) As far as I am concerned, among the most
striking aspects of World War II’s aftermath was
the speed with which Germany was reintegrated
into Europe.
B) Indeed, the United States countered the
expansion of Soviet power and kept communist
movements based in Europe.
C) It was an American programme that started in
1948 and provided $13 billion in aid for the
industrial redevelopment and economic recovery
of Europe.
D) The American government forced certain terms
on the countries participating in the Marshall
Plan such as decontrol of prices, restraints on
wages, and balanced budgets.
E) On the other hand, the Soviets viewed the
Marshall Plan as the United States’ deliberate
intervention in Europe’s affairs and, therefore,
strongly objected to it.
75. Philip:
– I see that you are reading Homer’s great epic
The Iliad? By the way, have you ever heard
about Heinrich Schliemann?
Edward:
– Yes, I have. He was an amateur German
archaeologist, who lived in the nineteenth
century.
Philip:
– —-
Edward:
– How come? I wonder what details in The Iliad
must have led him to such a discovery.
A) As an amateur archaeologist, many of
Schliemann’s perceptions of Bronze Age Greece
were mistaken and superficial.
B) What else? Let me tell you the most intriguing
thing about him. By using The Iliad as his guide,
he found the site of Troy near the coast of
northwest Anatolia.
C) Since the ancient Greeks treasured many
legends about their heroic and distant past,
Homer’s epics appealed to them a great deal.
D) Actually, Schliemann was right in believing that
the legendary king Agamemnon was buried with
a gold mask.
E) In Homer’s epics, it is the Mycenaean civilization
of Bronze Age Greece that is represented, but
this civilization came to an end around the end of
the twelfth century B.C.
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 20
76. – 80. soruları aşağıdaki parçaya göre
cevaplayınız.
The heroic myths and epics of a society teach its
members the appropriate attitudes, behaviour, and
values of that culture. These myths are of particular
interest and value to us. Not only are they exciting
adventure stories, but in these myths we see
ourselves, drawn larger and grander than we are, yet
with our human weaknesses as well as our strengths.
As for heroes, they are the models of human
behaviour for their society. They earn lasting fame by
performing great deeds that help their community,
and they inspire others to emulate them. Heroes are
forced by circumstance to make critical choices
where they must balance one set of values against
competing values. They achieve heroic stature in part
from their accomplishments and in part because they
emerge from their trials as more sensitive and
thoughtful human beings. Yet heroes are not the
same throughout the world. They come from cultures
where individuals may earn fame in a variety of ways.
This permits them to express their individuality.
However, in spite of their extraordinary abilities, no
hero is perfect. Yet their human weaknesses are
often as instructive as their heroic qualities. Their
imperfections allow ordinary people to identify with
them and to like them, since everyone has similar
psychological needs and conflicts.
76. It is suggested in the passage that the trials that
heroes undergo —-.
A) are usually the outcome of conflicting values in
society and can therefore be most painful
B) make up the contents of those myths and epics
which have survived to our time
C) can be described in a variety of ways, although
they are mainly related to their needs
D) have a positive impact on their character
whereby they attain a high moral status
E) enable a society to become aware of its
weaknesses and find ways to get rid of them
77. As stressed in the passage, heroic myths and
epics —-.
A) can be understood from various angles since
they are the products of different cultures
B) represent different attitudes that heroes adopt
during the course of their adventures
C) illustrate various sets of values that are always
contrary to each other
D) essentially show why heroes’ moral
imperfections become the cause of their downfall
E) are morally useful because one learns from them
how to conduct oneself properly
78. One understands from the passage that myths
—-.
A) are not as instructive as epics, which in fact
describe heroes that, from a moral point of view,
are absolutely perfect
B) appeal to very few people because they are
mere fictions that contain nothing but only
adventures
C) are a kind of mirror through which are reflected
not only our virtues but also our shortcomings
D) are so concerned with human weaknesses that
even ordinary people do not identify themselves
with mythical heroes
E) represent only universal values and attitudes, as
they do not belong to a specific society or culture
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 21
79. It is pointed out in the passage that a hero’s fame
—-.
A) derives from his achievements that are for the
good of his people
B) does not last long, since he is easily overcome
by his weaknesses
C) is recognized throughout the world because of
his extraordinary abilities
D) encourages ordinary people to identify
themselves with him
E) depends on his ability to accomplish the
impossible
80. As asserted in the passage, we can learn —-.
A) from myths why and how heroes perform great
deeds
B) both from heroes’ imperfections and from their
heroic qualities
C) from heroes’ adventures that there are various
ways to understand our weaknesses
D) the history of a community through a close study
of its heroic past
E) from epics whether every hero earns lasting
fame in the same way
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 22
81. – 85. soruları aşağıdaki parçaya göre
cevaplayınız.
Our knowledge of the Mycenaean civilization in
Greece is based primarily upon what archaeologists
have been able to discover. Fortunately, they have
located and studied the ruins of a number of
important Mycenaean sites both in Greece and in
Troy, the site of Homer’s “Ilium” in Turkey. The
material available to archaeologists is very limited,
due to the ravages of time, weather, fire, and theft.
The materials that have survived include objects such
as jewelry, pottery, metal utensils, and various kinds
of weapons. In addition, archaeologists have found a
large number of clay tablets, inscribed with a
language called “Linear B,” which they can read. It
now becomes clear that the Mycenaean civilization in
full bloom far surpassed in complexity and wealth
many of the Greek civilizations that followed it. The
Mycenaeans were an aggressive people who loved
fighting, hunting, and athletic contests. Their land
was mountainous and their soil rocky and dry.
Therefore, they took to the sea and became
fearsome raiders of other communities. In this way
they acquired extraordinary wealth.
81. As clearly stated in the passage, the Mycenaean
economy —-.
A) is best represented by various objects
discovered by archaeologists
B) can be fully understood from archaeological
excavations
C) depended not so much on agriculture as on
piracy and plunder
D) was so strong that people invested heavily in
jewelry and weapons
E) has been a major concern of investigation
among archaeologists
82. According to the passage, the geography of the
Mycenaean civilization —-.
A) has caused a great deal of controversy among
archaeologists
B) was defined only after the Linear B clay tablets
were deciphered
C) was unknown to Homer, who was interested in
Troy alone
D) made up only a very small portion of Greece
E) was not limited to Greece only
83. It is clear from the passage that the Mycenaean
civilization —-.
A) was culturally and economically very
complicated and, therefore, little known
B) reached its climax when the Linear B language
was introduced into Greece
C) can best be studied through Homer’s
descriptions of it
D) was far more advanced and powerful than many
other Greek civilizations
E) did not last long because of the raids made upon
it by other communities
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 23
84. As asserted in the passage, the Mycenaeans —-.
A) seem to have been very skilled in the art of
jewelry
B) were noted for their warlike character
C) attacked Troy, which Homer refers to as “Ilium”
D) surpassed all the other Greek peoples in athletic
contests
E) were much advanced in the making of all kinds
of weapons
85. As stated in the passage, archaeological
discoveries —-.
A) are the primary source of information on the
Mycenaean civilization
B) have provided us with plenty of evidence about
the Mycenaean arts
C) have thrown much light on the structure of the
Linear B language
D) show that Troy was an extremely prosperous city
E) clearly indicate that the Mycenaeans were the
founders of various Greek cities
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 24
86. – 90. soruları aşağıdaki parçaya göre
cevaplayınız.
The loss of global biodiversity is occurring at an
alarming rate. Since the 1970s, the area of tropical
forests destroyed worldwide exceeds the land mass
of the European Union. Animal and plant species are
disappearing. Overfishing has depleted stocks
around the world. Poor farming practices have
depleted soils while allowing the invasion of harmful
species. Destruction of wetlands has left low-lying
areas extremely vulnerable to storms and natural
disasters. Especially in Europe, ecosystems have
suffered more human-induced damage than those on
any other continent. Only about 3 per cent of
Europe’s forests can be classified as undisturbed by
humans, and the continent has lost more than half of
its wetlands. The spread of urbanization and the
over-exploitation of resources is having an enormous
impact on biodiversity.
86. In the passage, attention is drawn to the fact that
a very small percentage of the forests in Europe
—-.
A) seem to have been over-exploited and,
therefore, ecologically damaged
B) have been reserved for animal and plant species
C) have been used for urbanization and exploited
D) can be considered to be ecologically suitable for
biodiversity
E) have remained untouched by human exploitation
87. According to the passage, compared with other
continents, Europe —-.
A) is far more advanced in the improvement of its
farming practices
B) owns a far greater area of wetlands and forests
with a wide range of animal species
C) is the only continent to have had its ecosystems
most extensively damaged
D) has suffered so much loss in its biodiversity that
its variety of plant species has declined a great
deal
E) has been able to sustain the diversity of its
animal species despite the spread of
urbanization
88. As clearly stressed in the passage, the
biodiversity in the world —-.
A) has been completely immune from any kind of
human-induced damage
B) can only be sustained through the preservation
of forests as well as wetlands
C) can be preserved intact only if poor farming
practices can be prevented globally
D) is declining so fast that its effects can be
observed in various ways
E) can best be observed in tropical forests, which
also contain large areas of wetlands
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 25
89. It is claimed in the passage that the depletion of
global fish stocks —-.
A) has mainly resulted from the loss of wetlands on
all the continents
B) has an adverse impact on the world’s
biodiversity
C) has caused much damage to Europe’s
ecosystems in particular
D) is far more alarming in the tropical regions than
in any other part of the world
E) cannot be prevented unless overfishing is
forbidden worldwide
90. It is clear that the passage —-.
A) is primarily concerned with the over-exploitation
of resources in the world and its damaging
effects on global biodiversity
B) is a detailed discussion of the range of measures
that need to be taken in order to sustain the
current state of global biodiversity
C) describes in detail how, due to the spread of
urbanization, the area of the forests in Europe
has been reduced enormously
D) is a full account of the major causes of soil
depletion and puts forward a number of
suggestions for prevention
E) essentially focuses on the causes as well as the
consequences of the loss of biodiversity in the
world in general and in Europe in particular
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 26
91. – 95. soruları aşağıdaki parçaya göre
cevaplayınız.
The father of modern socialism, Karl Marx (1818-
1883) was barely known in the early nineteenth
century. His reputation rose later, after 1848, when a
wave of revolutions and violent confrontation seemed
to confirm his distinctive theory of history and make
earlier socialists’ emphasis on peaceful
reorganization of industrial society seem naive. As a
child, he grew up in Trier, in the western section of
Germany, in a region and a family keenly interested
in the political debates and movements of the
revolutionary era. His family was Jewish, but his
father had converted to Protestantism in order to be
able to work as a lawyer. Marx studied law briefly at
the University of Berlin before turning instead to
philosophy and particularly to the ideas of Hegel.
With the so-called Young Hegelian, a group of
rebellious students who hated the narrow thinking of
a deeply conservative Prussian university system,
Marx appropriated Hegel’s concepts for his radical
politics. His radicalism made it impossible for him to
get a post in the university. He became a journalist
and, from 1842 to 1843, edited the Rheinische
Zeitung (Rhineland Gazette). The paper’s criticism of
legal privilege and political repression put it on a
collision course with the Prussian government, which
closed it down and sent Marx into exile – first in
Paris, then Brussels, and eventually London.
91. As clearly pointed out in the passage, while Marx
was studying in Berlin, —-.
A) it was not in law, but in philosophy, that his
interests lay
B) he discovered that Germany’s university system
was largely inspired by Hegel’s ideas
C) the Young Hegelians began to demand radical
reforms in the German university system
D) he turned to journalism and constantly criticized
the government’s repression of radicalism
E) he noticed that there was a great deal of antisemitism
among the Young Hegelians
92. One understands from the passage that, because
Marx’s paper opposed the policies of the
Prussian government, —-.
A) he was completely deprived of his legal rights
B) it faced much political repression before it was
finally closed down
C) he was denied the right to apply for a post at the
University of Berlin
D) he was punished by exile out of Germany
E) it was no longer allowed to publish political
debates
93. According to the passage, Marx’s novel idea of
history —-.
A) was wholly based on his experiences of life and
politics in Trier where he grew up
B) ruled out the former socialist view that it was
possible to reorganize industrial society
peacefully
C) was most effectively spread through the
newspaper that he edited in 1842 and 1843
D) was strongly opposed by the Young Hegelians
who hated radicalism and revolutions
E) did not have much impact on the rise and
development of modern socialism
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 27
94. It is implied in the passage that, in his radicalism,
Marx was —-.
A) so much ahead of his contemporaries that he
was often misunderstood by them
B) primarily inspired by the debates and
revolutionary movements of earlier socialists
C) never influenced by the revolutions and violent
confrontations of 1848
D) so inspired by the rebellions of the Young
Hegelians that he actively took part in them
E) originally influenced by his family that took much
interest in radical politics
95. It is clear from the passage that, since Marx’s
father was Jewish, —-.
A) he was allowed to work as a lawyer only in Trier,
but not in any other region of Germany
B) he was constantly harassed and intimidated by
the Prussian government
C) it was impossible for him to practise law in
Germany unless he became a Protestant
D) there was much discrimination against him at the
University of Berlin, where he studied law
E) he and his family preferred to live in Trier, where
there was no political repression at all
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 28
96. – 100. soruları aşağıdaki parçaya göre
cevaplayınız.
Oil has provided humanity with many benefits,
including affordable energy to reduce our workloads
and improve our mobility. Because oil is such an
important and visible part of our daily lives, and
because it is exceptionally open to political
manipulations, it often receives an enormous amount
of attention. This is especially true whenever its price
increases sharply, and experts immediately get to
work to diagnose the cause and consequences of the
price increase. In fact, the future of oil is not that
much different from its past: undoubtedly, oil
production and consumption will become cleaner and
more efficient, but prices will continue to be volatile,
and the oil industry will continue to be blamed for
conflicts, corruption, and pollution. And for all the
current talk about the end of the oil age, it will remain
a vital source of energy as it is now, nearly a century
after the first warnings about soaring consumption
and limited resources.
96. According to the passage, warnings were first
given almost a century ago that —-.
A) there would be a sharp decline in oil
consumption throughout the world as alternative
energy resources became available
B) there could be serious disruptions of global oil
supply in the future owing to political
manipulations and conflicts
C) the consequences of soaring prices for oil would
be extremely unbearable unless new economic
measures were put into effect
D) oil would cease to be a vital source of energy in
the near future because of the growing rate of
pollution
E) oil consumption would continue to increase
enormously and that the resources for oil were
not infinite
97. As suggested in the passage, oil —-.
A) was so manipulated politically a century ago that
its production was often disrupted
B) has unfortunately lost its economic value due to
the fact that the oil age has come to an end
C) has been the major cause of political instability in
the world for nearly a century
D) has always been a major source of affordable
energy and had a positive impact on our lives
E) is produced currently in enormous amounts in
order to meet the soaring global demand for
cleaner energy
98. In the passage, —-.
A) the writer makes a strong defence of the oil
industry and does not consider it to be
responsible for any wrongdoing
B) the main emphasis has been put on the
indispensable uses of oil for man’s comfort and
prosperity
C) there is much concern expressed about the
consequences of current oil consumption in the
world
D) some hope is expressed about the improvement
and increasing efficiency of global energy
resources
E) much attention has been given to the importance
of experts’ work in diagnosing the cause of
increasing oil prices
2010 – KPDS İlkbahar / İNGİLİZCE
Diğer sayfaya geçiniz.
A 29
99. As can be understood from the passage, the
writer does not believe that, —-.
A) in view of limited energy resources, the amount
of oil consumed yearly will have to be restricted
B) despite volatile oil prices, there will be a
noticeable increase in current oil production
C) contrary to ongoing discussions today, the age of
oil has drawn to a close
D) similar to other industries, the oil industry is to be
blamed for political manipulations in the world
E) like other sources of energy, oil can be regarded
as a major cause of environmental pollution
100. It is stressed in the passage that the production
of oil —-.
A) is no longer important since much cleaner
energy resources are available today
B) must be absolutely free from any kind of political
manipulation
C) has changed very little in amount and price over
a century
D) has been adversely affected by currently volatile
prices
E) will certainly be carried out in a cleaner and more
efficient manner in the future
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
KAMU PERSONELİ YABANCI DİL BİLGİSİ
SEVİYE TESPİT SINAVI (KPDS)
2 MAYIS 2010
İNGİLİZCE
A KİTAPÇIĞI
1. A
2. C
3. E
4. D
5. A
6. B
7. D
8. E
9. C
10. B
11. E
12. A
13. E
14. A
15. D
16. B
17. A
18. D
19. C
20. E
21. B
22. A
23. E
24. C
25. D
26. E
27. D
28. A
29. C
30. B
31. E
32. C
33. B
34. D
35. A
36. E
37. D
38. B
39. C
40. A
41. E
42. A
43. B
44. D
45. E
46. C
47. A
48. B
49. C
50. D
51. C
52. D
53. E
54. A
55. E
56. B
57. A
58. D
59. B
60. B
61. E
62. D
63. C
64. E
65. A
66. B
67. A
68. B
69. A
70. C
71. D
72. B
73. E
74. C
75. B
76. D
77. E
78. C
79. A
80. B
81. C
82. E
83. D
84. B
85. A
86. E
87. C
88. D
89. B
90. E
91. A
92. D
93. B
94. E
95. C
96. E
97. D
98. B
99. C
100. E

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: